Waar komt gazongras oorspronkelijk vandaan?

Het gazon lijkt een Europese uitvinding te zijn, wat ecologisch zinvol is omdat het vochtige, milde klimaat van Europa open, dicht uitgesneden graslanden ondersteunde. Het minder gematigde klimaat van Noord-Amerika doet dat niet. Guinee gras en Bermudagras uit Afrika verspreidden zich bijvoorbeeld over het zuiden. Dit laatste werd belangrijk voor de stabilisatie van dijken.

En Kentucky bluegrass, afkomstig uit Europa en het Midden-Oosten, verspreidde zich over de Appalachen en het Midwesten. Het is nu het meest favoriete Amerikaanse gazongras. In het westen schoten grassen die hun oorsprong vonden in de Middellandse Zee wortel toen Spaanse soldaten en missionarissen zich daar vestigden. Maar de oorsprong van gazons is verre van Amerikaans.

De grassen die we prijzen bestaan zelfs uit soorten die uit het niets in de buurt van Noord-Amerika komen. Het blijkt dat het grasveld als statussymbool zijn oorsprong vindt in de Europese aristocratie. De allereerste gazons waren grasvelden die Engelse en Franse kastelen omringden. Het kasteelterrein moest vrij van bomen worden gehouden, zodat de soldaten die hen beschermden een duidelijk zicht hadden op hun omgeving.

Het zou niet goed zijn voor vijanden om het kasteel door het bos te kunnen besluipen. Gazons werden in de 18e eeuw opgericht als een onmisbaar element van tuinontwerp. Achttiende-eeuwse landschapsontwerpers gestileerd Engels pastoraal landschap - verreweg de meest prominente oppervlaktebehandeling in hun idioom was bijgesneden gras. Voorbij de ha-ha kunnen schapenrunderen of herten de grasmat hebben onderhouden.

Maar naast het huis was het vereist dat mannen met zeisen regelmatig het kruid snoeien, een extreem arbeidsintensieve en bekwame taak. De esthetiek eiste een zo glad mogelijk oppervlak. Als je bedenkt dat gras voornamelijk een hulpbron was voor het voederen van vee, kan het idee om constant mannen in dienst te nemen om het te verwijderen worden beschouwd als een schandalige daad van uiterlijk. Men kan zeggen dat de moderne geschiedenis van het gazon echt op gang komt zodra de grasmaaitechnologie in de 19e eeuw werd ontwikkeld en toegepast.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat de vroegste gazons in hoge mate het domein van de elite waren. Gazons hebben sindsdien een krachtige ambitieuze aantrekkingskracht gehad. Vrouwen werden in de loop van de tijd gecultiveerd om het gazon als onderdeel van het huishouden te zien, als een essentiële inrichting, en om hun echtgenoten aan te moedigen een gazon te onderhouden voor de reputatie van het gezin en de gemeenschap. In tegenstelling tot vandaag waren er echter in de jaren 1200 geen grasmaaiers en werden gazons voornamelijk onderhouden door zeisen en het grazen van dieren.

Het verlangen naar gazons was zo intens, dat in de 17e eeuw in Europa de heersende klasse pronkte met hun persoonlijke rijkdom door zich alleen maar te omringen met gazons. Verbeteringen in de grasmaaier en watervoorziening maakten de verspreiding van de gazoncultuur mogelijk van het noordoosten naar het zuiden, waar het gras slechter groeide. Amerikanen begonnen zich bewust te worden van de voordelen van gras en gazons nadat ze naar krantenfoto's in Europa hadden gekeken, wat suggereerde wat een eenvoudig groen gazon zou kunnen bieden aan een prachtig huis. De prevalentie van de gazons in films als Pleasantville (199) en Edward Scissorhands (1990) verwijst naar het belang van het gazon als een sociaal mechanisme dat groot belang hecht aan visuele weergave van de Amerikaanse buitenwijk en de beoefende cultuur.

De druk om een gazon te onderhouden is ook legaal; er zijn vaak lokale of staatswetten om onkruid te hoog te laten worden of om een gazonruimte bijzonder onverzorgd te laten zijn, strafbaar met vergoedingen of geschillen. Ja, Engeland heeft perfect weer voor gazons, omdat het de hele tijd regent, ze zijn erg mooi en groen, zuidelijke delen van Europa hebben echter geen gazons. Het klimaat in een groot deel van de VS is slecht aangepast aan de gazoncultuur - niettemin werd gedurende de 20e eeuw een steeds compromisloze gazonesthetiek krachtig nagestreefd. Andere alternatieven voor gazons zijn weiden, droogtetolerante xeriscape-tuinen, natuurlijke landschappen, inheemse plantenhabitattuinen, verharde Spaanse binnenplaats- en terrastuinen, vlindertuinen, regentuinen, tapijtgazon en moestuinen.

Vanwege bezorgdheid over het gebruik van pesticiden, het gebruik van kunstmest, klimaatverandering en vervuiling, ontwikkelde zich aan het einde van de 20e eeuw een beweging om organisch gazonbeheer te vereisen. Er wordt geïmpliceerd dat een buurman wiens gazon niet in onberispelijke staat verkeert moreel corrupt is, met de nadruk op de rol die een goed onderhouden gazon speelt in buren- en gemeenschapsrelaties. Voor een cultuur die in de jaren vijftig geobsedeerd raakte door golf, steeg het perfecte gazon om een icoon van de American Dream te worden, schreef Ted Steinberg, hoogleraar geschiedenis aan de Case Western Reserve University en een vooraanstaande geleerde op het Amerikaanse gazon. Het imago van het gazon veranderde van focus op technologie en mannelijkheid naar het benadrukken van esthetisch plezier en de gezondheidsvoordelen die voortvloeien uit het onderhoud ervan; adverteerders bij gazonverzorgingsbedrijven gingen ervan uit dat vrouwen niet positief zouden reageren op beelden van efficiëntie en kracht.

Zonder grasmaaiers kostte het veel mankracht op grote gazons om het gras te zeisen en te wieden, waardoor een mooi, opgeruimd gazon zonder uitwerpselen van dieren een statussymbool werd. .

Leave a Comment

Required fields are marked *